vineri, 23 aprilie 2010


Visinata


La 1 kg de vişine, 400 g zahăr, alcool cât să cuprindă vişinele.
Se spală vişine frumoase, coapte şi întregi. Se rup codiţele. Se umplu cu
ele sticle mari, speciale pentru vişinată, de 3 — 4 kg, cu gâtul larg. Se pun un
rând de vişine, unul de zahăr tos sau pisat. Se leagă borcanul şi se lasă câteva
zile la soare, până îşi lasă vişinele zeama şi zahărul începe să se dizolve. Din
când în când se scutură uşor borcanul ca să se aşeze vişinele. Se toarnă apoi
alcool de 90° cât să acopere vişinele, se leagă borcanul cu hârtie pergament, se
aşază din nou într-un loc la soare şi se lasă câteva săptămâni. Vişinele capătă un
gust aromat, foarte plăcut, dacă printre ele se pun câteva boabe de cireşe amare
şi câţiva sâmburi de vişine, zdrobiţi. După dorinţă, se poate servi vişinata
împreună cu vişinele sau numai lichiorul, iar vişinele separat, presărate cu zahăr
pisat. De asemenea se pot fierbe vişinele într-un sirop slab de zahar şi apa,
servindu-le ca un compot.Dacă vişinata pare prea tare, se poate slăbi cu sirop de
zahar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu