vineri, 23 aprilie 2010


Paine ca la bunica



Ingrediente:
1 kg făină, 30 g drojdie, circa 1/2 l apă, 1 linguriţă zahăr, 1 lingură ulei, 2
linguriţe rase de sare.
Se cerne faina in covata. Se dizolva drojdia cu o linguriţă de zahăr şi puţină
apă caldă (nu fierbinte, deoarece plămădeala nu mai creşte). Într-un vas de
mărime potrivită se pune un pumn din făina cernută. Se face loc la mijloc, se
toarnă drojdia muiată, se amestecă adăugând încă puţină apă până se face o
plamădeală potrivit de moale. Se bate până începe să se facă băşici. Se presară
puţină făină deasupra, se acoperă cu un şervet şi se lasă să crească la căldură.
Când a crescut, se pune în covata cu făina cernută mai înainte, se adaugă
sarea, uleiul şi se toarnă câte puţină apă caldă, frământând bine, până nu se mai
lipeşte de mâini. Aluatul trebuie sa fie potrivit de tare, nu prea moale. Se presară
făină, se acoperă şi se lasă în covată, la loc cald, să crească. Când aluatul a
crescut, se iau bucăţi din el, se pun pe masa de aluat presărată cu făină şi li se
dă formă rotundă sau lungă, după dorinţă. Se lasă sa crească şi se coc la cuptor,
la foc potrivit, aproape o oră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu